V našem fitnes centru imamo finsko in turško savno ter prostor za sproščanje na vodnih posteljah. Obisk savne je najboljša nega telesa, ki vpliva na naše zdravje in dobro počutje. Z obiskom savne se nam poveča nivo energije, zmanjša stres, znebimo se raznih strupov iz telesa, očistimo kožo, hkrati izboljšamo imunski sistem, da se lažje obranimo prehlada, astme, bronhitisa ter drugih bolezni. Poleg vsega tega pa izgubimo tudi kakšen odvečen kilogram telesne teže.

Savnanje je globinsko čiščenje telesa, saj spodbuja metabolične procese v telesu. Povečana celična energija ob tem pripomore k zdravljenju tkiva in uničuje viruse, tumorje in toksine, ki veliko slabše prenašajo vročino kot mi sami. Vročina razširi pore na koži in poveča cirkulacijo krvi, kar spodbudi dovajanje kisika v celice. Večina ljudi se zaradi nezadostne fizične aktivnosti le redko znoji, ravno z znojenjem pa se koža znebi nevarnih kovin in toksičnih kemikalij.

Redna uporaba savne ponovno oživi naravne procese v koži in pospeši način razstrupljanja našega telesa, posledično pridobimo večjo toleranco na mraz in sposobnost hitrejšega ogretja. Pozitivni učinki savne se kažejo še pri nespecifičnih obolenjih dihalnih poti, kroničnem revmatizmu in perifernih motnjah prekrvavitve. Zanimivost: po nekaj letih rednega obiskovanja savne se zmanjša dovzetnost za razne infekcije za polovico.

Kdaj ne smemo v savno?

Tovrstna rekreacija je prepovedana v naslednjih primerih: akutne infekcije ali vnetna obolenja kože, obolenja koronark, stenoza aorte, angina pectoris in po infarktu, večina srčnih insuficienc, neurejena in hujša hipertenzija, insuficienca ledvic, hipertireoza, anemija, tromboza, edemi, epilepsija, terapija z litijem, kronično vnetje ven. Prav tako se savna odsvetuje otrokom starosti do dveh let.